Haloo, Eduskunta, täällä Maa!

Comments: 0    

Eduskunnassa oli keskiviikkona 26.4.2006 lähetekeskustelussa asiakirja, jonka otsikko on kilometrin pituinen: Valtioneuvoston selonteko vähittäiskaupan rakenteesta, muutoksista ja kauppaa koskevista erityiskysymyksistä - Vähittäiskaupan kehitys. Monen muun asian ohella siellä käsitellään kauppojen aukioloaikoja. Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri lausui SDP:n ryhmäpuheenvuorossa mm. seuraavaa:

Arvoisa puhemies! Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä pitää oikeana ratkaisuna, että nykyinen kauppojen aukiololainsäädäntö pidetään nyt voimassa. Sopivalla säätelyllä voidaan rytmittää niin myyjien kuin kuluttajienkin elämää.

Haloo, Miapetra! Haloo, demarit! Haloo, Eduskunta! Tulkaa Maan päälle sieltä avaruudesta! Kansalaisten elämä ei tarvitse rytmitystä Eduskunnalta. Seuraavaksi keksitte varmaan "sopivalla säätelyllä" rytmittää esimerkiksi kansalaisten nukkumaanmenoaikoja. Onhan se nyt kohtuutonta, että minäkin käytän sähköä yöllä. Voisiko Eduskunta ystävällisesti komentaa minut sänkyyn?

Mitä tulee kauppojen aukioloon, nykyisin on varsinaista tiedettä selvittää, milloin voi mennä ostoksille. Tulee tietää lähikaupan lattiapinta-ala sekä se, onko lähin kauppa taajamassa vai sen ulkopuolella. Lisäksi täytyy olla perehtynyt kalenteriin, kirkko- ja valtionpyhiin ja moneen muuhunkin seikkaan.

Silloin kun kauppaan pääsee esimerkiksi sunnuntaisin, siellä on aina pitkät kassajonot. Eduskunta voisi tästä päätellä, että ihmiset haluavat käydä kaupassa juuri sunnuntaisin. Sen sijaan tunnutaan pääteltävän että tarvitaan lisää "sopivaa säätelyä".

Demareiden ryhmäpuheenvuorossa vastustetaan ruoan arvonlisäveron laskemista, vaikka siitä olisi eniten hyötyä pienituloisille, joiden tuloista välilliset verot ja nimenomaan ruoan arvonlisävero syövät kaikkein suurimman osan. Tässä yhteydessä Kumpula-Natri viittaa muihin Posjoismaihin, kuten demareilla yleensäkin on tapana. Sen sijaan jätetään mainitsematta, että kauppojen aukioloajat ovat esimerkiksi Ruotsissa jo vuosikymmeniä olleet vapaat.

Kauppiaat eivät varmasti pitäisi ovia auki sellaisena aikana, jolloin asiakkaita ei käy. Miksi he eivät siis saa pitää niitä auki silloin, kun asiakkaat haluaisivat tulla kauppaan? Siksi, että demareiden mielestä "sopivalla säätelyllä voidaan rytmittää niin myyjien kuin kuluttajienkin elämää."

Edit: Lue myös Pakkoa ja ohjausta

politiikka eduskunta



Back to entries      Comment on this entry



Comment on this entry

Registered users may login here

Name:

E-Mail:

Homepage:



Security code (as shown above):

Enter comment:

   

Back to entries