Koneet eivät äänestä - onneksi

Comments: 0    

Olen Suomen vaaleissa jo useamman kerran kokeillut Internetissä olevia ns. vaalikoneita. Kokemukseni on sellainen, että niiden perusteella ei voi äänestyspäätöstä tehdä jo senkin takia, että eri koneet antavat kovin ristiriitaisia tuloksia. Tänä vuonna parlamenttivaalit pidetään Norjassa, jossa yhteydessä kokeilin huvikseni Aftenpostenin vaalikonetta

En tietysti seuraa Norjan poliittista keskustelua ihan niin tarkkaan, että minulla olisi joka kysymykseen mielipidettä olemassa, mutta aika moneen sentään pystyin näppituntumalta vastaamaan. Tulokset kuitenkin osoittivat riittävän selvästi, että vaalikoneen informaatiota tulee käsitellä hyvänä viihteenä. Tämmöisen palautteen Aftenpostenin masina minulle antoi (suluissaolevat prosentit tarkoittavat sitä, kuinka suuri osuus vastauksistani osui yksiin kunkin puolueen mielipiteiden kanssa.)

Rød Valgallianse 46%
Sosialistisk Venstreparti 45%
Arbeiderpartiet 44%
Venstre 42%
Senterpartiet 39%
Høyre 30%
Kristelig Folkeparti 28%
Fremskrittspartiet 18%

Kolme kärkipuoluetta on vasemmalta, mutta porvarilliset Venstre ja Senterpartiet tulevat tiukasti kannoilla. Mutta Norjassa ei näytä olevan yhtään puoluetta, jonka mielipteistä edes puolet kävisivät minulle. Jos tästä jotain voisi päätellä, niin sitä, että minä en todennäköisesti viihtyisi Norjassa. Mutta sen tiesin toki ilman tätä vaalikonettakin.

Tässä olisi tietenkin keinoälysovellusten kehittäjille haastetta kerrakseen: miten kehittää vaalikone, jonka suosituksiin voisi luottaa? Koneet eivät vielä äänestä - onneksi.



Back to entries      Comment on this entry



Comment on this entry

Name:

E-Mail:

Homepage:



Security code (as shown above):

Click here to log in to comment

Enter comment:

   

Back to entries