Ruotsin tupakointikielto vilkastuttaa nuuskamarkkinoita

Comments: 0    

nuuskaRuotsissa astui heinäkuun alussa voimaan laki, joka kieltää tupakoinnin ravintoloissa, baareissa, pubeissa ja kahviloissa. Sauhuttelukiellon uskotaan lisäävän Ruotsissa ennestäänkin suositun nuuskan kysyntää. Tähän saakka Ruotsin nuuskamarkkinoita suvereenisti hallinnut Swedish Match on saamassa kilpailijan: maailman toiseksi suurin tupakkayhtiö British American ­Tobacco (BAT) on rantautumassa Ruotsin nuuskamarkkinoille, Dagens Nyheter (DN) kirjoittaa tänään.

Swedish Matchilla on hyvä siivu USA:n nuuskamarkkinoista, mutta Ruotsissa sillä on suorastaan 96 prosentin markkinaosuus. BAT on liikevaihdoltaan kymmenen kertaa suurempi, mutta sillä ei ole aikaisempaa kokemusta nuuskasta. -Swedish Matchin hinta on tällä hetkellä liian kallis, vastaa BAT:n Pohjoismaiden toimitusjohtaja Paul Crompton DN:n kysymykseen kaupungilla liikkuvista ostohuhuista.

Cromptonin mukaan Swedish Matchin ostoa on kyllä harkittu ja mahdollisesti harkitaan vielä uudelleenkin. Tällä hetkellä BAT kuitenkin keskittyy opettelemaan nuuskan tekemistä ja myymistä. BAT on runsaan kuukauden ajan markkinoinut Lucky Strike nuuskaa kahdella koemarkkina-alueella: Tukholmassa ja Etelä-Afrikassa.

Ruotsissa on DN:n mukaan maailman vahvin nuuskaperinne. Etelä-Afrikassa mälli on sen sijaan käytännöllisesti katsoen tuntematon. Cromptonin mukaan Lucky Strikea myydään tällä hetkellä noin 100 myyntipisteessä Tukholmassa ja 200:ssa  Etelä-Afrikassa. Vuoden kestävän koemarkkinoinnin päättyessä myyntipisteitä on suunniteltu olevan Tukholmassa 200-400 ja Etelä-Afrikassa runsaat 240.

Tupakointikielto ravintoloissa ja kahviloissa lisää oletettavasti nuuskan kysyntää. Tähän saumaan sopii mainiosti tunnetun savukemerkin lanseeraaminen nuuskan muodossa. Cromptonin mukaan tuotemerkille on tosin käytännöllisempikin syy: Lucky Striken pyöreä logotyyppi sopii parhaiten nuuskarasioihin.

Cromptonilla on selkeät visiot BAT:n tulevaisuudesta Pohjoismaiden nuuskamarkkinoilla. Jos koemarkkinointi onnistuu, tulee BAT todennäköisesti satsaamaan halpanuuskaan Pall Mallin tuotemerkillä. Lisäksi markkinointialuetta on tarkoitus laajentaa muihin Ruotsin kaupunkeihin ja mahdollisesti Norjaan, jossa nuuskan myynti Ruotsin tapaan on sallittu. Muissa EU-maissa se on ollut kielletty jo 13 vuotta.

DN muistuttaa artikkelissaan, että Ruotsin elinkeinoministeri Thomas Östros  vaati juhannuksen alla EU:ta selvittämään, onko nuuskaaminen vähemmän vaarallista kuin savuttaminen. Crompton on tästä mielissään, mutta muistuttaa että kaikki tupakka on haitallista. Hänen mukaansa on mahdollista, että BAT tulevaisuudessa lanseeraisi nykyisiä vähemmän vaarallisen nuuskamerkin, mitä se sitten tarkoittaneekin.



Back to entries      Comment on this entry



Comment on this entry

Name:

E-Mail:

Homepage:



Security code (as shown above):

Click here to log in to comment

Enter comment:

   

Back to entries