Habemega lugu

Comments: 0    

Juoppopirssi?

Kaupunkilehti Kymppi kertoo tänään onnettomasta mellunmäkeläisestä, joka tehtyään kostean kapakkareissun Vantaan puolelle heräsi rahattomana niityllä Tallinnassa. Mies oli vienyt kapakassa tapaamansa tuntemattoman pariskunnan kotiinsa eikä muista tapahtumista sen jälkeen mitään ennen heräämistään oudossa paikassa. Palattuaan lainarahalla Helsinkiin hän löysi autonsa laivaterminaalin edestä.

Virossa sanottaisiin tämmöisestä tarinasta, että se on "habemega lugu". Se tarkoittaa suunnilleen sitä, että totuus lienee hiukan toisenlainen kuin esitetystä saattaisi ensilukemalla päätellä. Mies väittää, että hänen kännykkänsä ja rannekellonsa ovat hävinneet asunnosta. Jos tämä tuntematon pariskunta olisi ne vohkinut, olisi epäloogista, että he sen tehtyään lähtisivät uhrin kanssa tämän autolla Tallinnaan jatkoille. Kai he olisivat vieneet nekin rahat parempaan talteen. Kukahan sitä autoa muuten on ajanut? Kukaan asianosaisista ei liene ollut aivan ajokuntoinen.

Uskottavimmalta tuntuukin, että miekkonen on lähtenyt reissuun sulassa sovussa tuntemattoman pariskunnan kanssa, mutta Tallinnassa tavalla tai toisella heistä eksyttyään joutunut sikäläisten rosvojen puhdistettavaksi. Todennäköisesti sekä rahat, kello että puhelin ovat ottaneet jalat alleen siellä eikä äijäparan kotona. Sehän ei ole aivan epätavallinen tarina, valitettavasti. Suomen konsulaatin henkilökunnalla olisi lukuisia varottavia esimerkkejä kerrottavanaan, jollei heitä sitoisi vaitiolovelvollisuus.

Hiukan ihmetyttää, että passintarkastajat ja laivahenkilökunta ovat päästäneet mitä ilmeisimmin tajuttomassa kunnossa olleen miehen laivaan. Ainahan tietysti voi kriittisessä kohdassa skarpata, mutta kertomuksesta päätellen olisi humalatilan pitänyt olla siinä määrin tolkuton, että kännikala olisi pysäytetty jo Helsingin satamaan. Auton avaimet olisi tietysti ollut hyvä ottaa pois.

Juuri tällaisten lähialueturistien takia suomalaisten maine Tallinnassa on kaikkea muuta kuin hyvä. Useimmat eivät vaan tajua, kuinka hitaasti heitä Tallinnassa katsotaan. Hulluna humalassa hillumisessa ei siellä nähdä mitään hauskaa ja kerskumisen arvoista, pikemminkin sitä pidetään säälittävänä ja häpeällisenä. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, etteivät tallinnalaiset osaisi käyttää alkoholia ilonirrottajana.

Yksi EU:n laajenemisen parhaita seurauksia on ihmisten vapaan liikkuvuuden lisääntyminen. Tällaista "parrakasta tarinaa" lukiessa kuitenkin tuntuu, että sen ei tarvitsisi koskea aivan kaikkia. Ei ainakaan ihmisiä, jotka eivät kotonaankaan osaa ottaa viinaa.



Back to entries      Comment on this entry



Comment on this entry

Name:

E-Mail:

Homepage:



Security code (as shown above):

Click here to log in to comment

Enter comment:

   

Back to entries