Tele2 ja tietosuoja

Comments: 0    

Tele2:den prepaid-liittymä on hintansa ja monipuolisten ominaisuuksiensa puolesta osoittautunut ylivoimaisesti paremmaksi kuin muut Suomessa markkinoitavat vastaavat tuotteet. Se on muun muassa ainoa prepaid-liittymä Suomessa, joka mahdollistaa roaming-käytön ulkomailla. Kun puheluhinnat vielä ovat kilpailijoita edullisemmat, yritin runsas viikko sitten ostaa liittymän Internetin kautta. Muuallahan sitä ei myydäkään.

Rekisteröityminen sujui aluksi mainiosti. Jopa haluamani puhelinnumerokin olisi ollut vapaana ja saatavilla. Mutta sitten tuli ylivoimainen este.

Syötin hiukan epäröiden henkilötunnukseni. Se ei kylläkään mielestäni kuulu asioihin, jotka prepaid-liittymän myyjän tulee tietää asiakkaistaan. Mutta koska liittymää ei näyttänyt olevan mahdollista muuten saada, panin nuo maagiset numerot pitkin hampain likoon.

Asia muuttui heti hullummaksi. Ensin ilmoitettiin, että henkilötunnuksen tarkastaminen ei onnistunut! Sitten kerrottiin, että SIM-kortti lähetettäisiin Väestörekisterikeskuksessa olevaan osoitteeseen ja minun vastuullani olisi, että siellä on oikea osoitetieto. Tele2 näytti siis ottaneen itselleen poliisin tehtävät. Vaikka rekisteritietojen päivittäminen Suomessa toki on pakollista, on lain noudattamisen valvominen sentään tähän saakka kuulunut viranomaisille eikä yksityiselle sektorille.

Minulla on Väestörekisterissä tietojen luovuttamiskielto. Se on vuosien varrella osoittautunut erittäin käytännölliseksi. Postiluukun kautta tulee huomattavasti vähemmän osoitteellista roskapostia kuin ennen kieltoa.

Jätin liittymän hankinnan sikseen, koska Tele2 ei tulisi saamaan osoitetietoani sieltä, mistä sitä etsii. Itse olisin kyllä ollut valmis kertomaan heille osoitteeni. Lähetinkin Tele2:den nettisivujen kautta kyselyn, josko he suostuisivat lähettämään minulle SIM-kortin itse ilmoittamaani osoitteeseen (jota rekisteröityessä ei edes kysytä). Minun tapauksesani se sitä paitsi olisi ollut sama kuin väestörekisterissä oleva, pyysin ainoastaan Tele2:hta luottamaan omaan sanaani asiassa.

Vastaus tuli tänään, yhdeksän ja puoli vuorokautta kysymykseni lähettämisestä:

"Hyvä Markus Larkovirta,

Valitettavasti SIM-kortti lähetetään vain väestörekisterissä olevaan osoitteeseen."

Tuon tiedon lisäksi minulle välitettin sitaatti palvelun käyttöehdoista. Siellä sanotaan, että SIM-kortti toimitetaan asiakkaalle postitse "tämän rekisteröidyllä postiosoitteella". Jostain käsittämättömästä syystä minulle myös kerrottiin velvollisuudestani vastata siitä, että "toimituksen tapahtuessa palvelun edellyttämät laitteistot ovat toimintakuntoisia" ja että "puutteista johtuva toimituksen viivästyminen on asiakkaan vastuulla". SIM-kortin lähettäminen siis voi viivästyä, jos kännykkäni on rikki? Mielenkiintoista!

Tele 2 näyttää ottaneen itselleen tehtäviä, joita sen kilpailijat eivät katso olevansa velvollisia suorittamaan. Mikään voimassa oleva oikeussäädös ei velvoita telepalvelun tarjoajaa tällaiseen poliisityöhön, muutenhan kaikki muut prepaid-palvelua tarjoavat operaattorit rikkoisivat lakia ja joutuisivat joko muuttamaan sääntöjään tai lopettamaan prepaid-toimintansa.

Tosiasiassa tässä tuntuu olevan kyseessä pyrkimys päästä käsiksi asiakkaiden henkilötietoihin telepalvelun markkinnoinnin varjolla. Ties mihin suoramarkkinointirekisteriin Tele2:den prepaid-asiakkaat tietämättään joutuvat. Tämän luulisi kiinnostavan kuluttaja- ja tietosuojaviranomaisia. Tulen hyvinkin todennäköisesti järjestämään molemmille tilaisuuden ottaa asiaan kantaa.

Tele 2:delle lähettämäni vastaus on luettavissa tässä linkissä.



Back to entries      Comment on this entry



Comment on this entry

Name:

E-Mail:

Homepage:



Security code (as shown above):

Click here to log in to comment

Enter comment:

   

Back to entries