Rasvapatti

Comments: 0    

Kyhmy, josta kirjoitin maanantaina, osoittautui rasvapatiksi. Se ei siis ole kasvain, ei hyvän- eikä pahanlaatuinen vaan lääkärin mukaan hyvin tyypillinen tulehtunut rasvapatti. Kokeita ja muita jatkotutkimuksia ei siis tarvita. Riittää kun nielen antibiootteja ja tarvittaessa Buranaa.

Kun Kontulan terveysasema kerran ei pystynyt Helenan käskystä huolimatta (ilmeisesti ensimmäinen kommentti on kadonnut bittiavaruuteen) minua auttamaan, matkustin tiistai-iltapäivänä kello neljän jälkeen Malmille. Otin kirjan mukaan, kun ajattelin, että odotus voi muodostua pitkäksikin. Pääsin kuitenkin lääkärin puheille yllättävän pian. Kaikkiaan meni terveyskeskuspäivystyksessä vajaa puolitoista tuntia. 

Lääkäri teki kyllä kanssani työtä huomattavasti kauemmin kuin ne viisi minuuttia, mitkä olin arvellut reseptin kirjoittamiseen menevän. Hän puhdisti rasvapattini ja poisti aukosta valuvaa haisevaa visvaa. Sitten vielä päälle supratuppo, joka pitäisi käydä Kontulan terveysasemalla vaihtamassa.

Keskustelimme vaihtovälistä, minä kun en viitsisi ihan alvariinsa siellä terveysasemalla ravata. Päädyimme ratkaisuun, että tällä pärjään torstai-iltaiseen saunaan saakka. Perjantaina olisi hyvä vaihtaa, koska viikonloppuna terveysasema on suljettu. Maanantaina voisin katsoa, miltä olan alla näyttää.

Tässä yhteydessä tulikin esiin koko asian nurinkurisin puoli. Lääkäri olisi nimittäin halunnut tohtoroida olanalustani toimenpidehuoneessa, mutta sellaisia ei juuri tuolla hetkellä ollut yhtään vapaana. Niihin oli jopa pienoista jonoakin. Niinpä toimenpide suoritettiin vastaanottohuoneessa, johon lääkäri joutui jostain muualta hakemaan tarvitsemiaan työkaluja.

Malmin sairaala ei ole ihan eilen rakennettu, eikä sitä varmaankaan alkujaan suunniteltu ensihoitopisteeksi. Kontulan terveysasema sen sijaan on muutaman vuoden ikäinen ja nimenomaan perusterveydenhoitoa silmällä pitäen suunniteltu ja rakennettu. Siellä on riittävät ja ajanmukaiset tilat, mutta puuttuu lääkäreitä. Malmilla taas on lääkäreitä, jotka joutuvat työskentelemään ahtaissa tiloissa, jotka ehkä eivät ole kaikkein tarkoituksenmukaisimmat.

Ne Kontulan ajanmukaiset tilat ovat avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-16. Sinäkään aikana terveysasema ei lääkäripulan takia kykene alueensa potilaista huolehtimaan. Suurimman osan aikaa siis akuutin hoidon tarpeessa olevat potilaat joutuvat matkustamaan Malmille.

Noin yksinkertaisesti ajatellen voisi olla mielekästä siirtää lääkäreitä Malmin ahtaista tiloista Kontulan avaruuteen. Ei mitenkään voi olla taloudellista, että modernit hoitotilat ovat käytössä vain 40 tuntia viikossa ja seisovat tyhjinä 128 tuntia. Tosin tämä ratkaisu saattaa olla niin yksinkertainen, että yksikään poliitikko tai byrokraatti ei tulisi sellaista ajatelleeksikaan.



Back to entries      Comment on this entry



Comment on this entry

Registered users may login here

Name:

E-Mail:

Homepage:



Security code (as shown above):

Enter comment:

   

Back to entries